Výživa - rozhodující faktor dobrého zdraví
Více než 50% obyvatel České republiky umírá na srdečně cévní onemocnění, která tak představují hlavní příčinu úmrtí. Patříme k zemím s vysokou průměrnou hladinou cholesterolu. Podle zásad racionální výživy by tuky neměli přesahovat 30% celkového denního kalorického příjmu. Skutečná spotřeba tuků je však u nás zhruba o jednu třetinu vyšší než doporučená spotřeba.
Ještě asi před 40 lety nás zajímaly hlavně nemoci způsobené nedostatečnou výživou. Dnes nám větší starosti působí spotřeba tučných potravin, které nás mohou predisponovat k takovým chronickým onemocněním, jako jsou koronární nemoci, rakovina, cévní mozková příhoda, cukrovka, obezita a ateroskleróza. Hladina cholesterolu v krvi je výrazným indikátorem rizika infarktu myokardu. Riziko, že budete postižení infarktem, se zvyšuje vlivem několika činitelů:
-
Vysokou hladinou cholesterolu v krvi
-
Vysokým krevním tlakem
-
Kouřením
-
Obezitou
-
Cukrovkou
———